s4d601

Der findes et utal af klassiske danske sorter af både pærer og æbler. Nogle æbler er sure, nogle er søde og andre er en mellemting. Kan du bedst lide din pære hård eller blød og hvordan vil du helst spise den? Som den er, syltet og med is, henkogt eller måske som fyld i en tærte? Mulighederne er mange, med disse dejlige frugter, der kan bruges både som dessert, forret og hovedret. I det følgende vil kunne ses et bud på en skøn menu, der taler til både mave og hjerte, især hvis man slutter af med at gå en tur i aftenluften. Menuens tema er æbler og pærer.

Lad hus være hus og nyd hinanden

Indimellem skal man bare lade hus være hus og i stedet give hinanden lidt fortjent opmærksomhed.

Det kunne måske være en idé at udskyde tanken om at ordne sine fliser på badeværelset, og sammen kreere aftenens lækre middag.

Sprødt flæsk

Sødt, salt og sprødhed – en forret med stil

Et bud på en lækker forret, som giver lyst til mere, kunne være denne skønne salat med pærer og parmaskinke.

Rør 1 tsk. olivenolie og 1 tsk. citronsaft sammen og smag til med salt og peber. 

Skær 1 halveret pære, uden kerner, i skiver og skyl og tør 25 g rucola. Bland det hele sammen forsigtigt.

Rist 25 g valgfrie nødder på en tør pande og lad dem køle af.

Læg 4 skiver parmaskinke på et fad og fordel salaten ovenpå. 

Slut af med de afkølede nødder, frisk-høvlet parmesan og evt. lidt tørrede tranebær.

Hovedretten er en moderne klassiker

Æbleflæsk med et tvist – lyder det ikke lækkert?

Steg 300 g flæsk i lidt olie til det er sprødt. Tag flæsket fra panden og fjern halvdelen af fedtstoffet.

Snit 1 stort løg i tynde skiver og skær 200 g æbler i både.

Svits løg og æbler på panden til de har fået lidt farve. Hæld en halv deciliter øl på og lad løg og æbler simre møre.

Server retten med lidt timian, syltede hyben og rugbrød.

Desserten smelter både tungen og hjertet

Pære-/æblekage med crumble og flødeskum.

Kog en grød af 300 g pærer, 300 g æbler, 1/2 stang vanilje og både skal og saft fra en halv øko-citron. Lad grøden køle af.

Lav en crumble af 75 g havregryn, 75 hvedemel, 50 g rørsukker, 1 tsk. vaniljesukker, 1/2 tsk. kanel og 75 g smør. 

Pisk en god flødeskum.

Læg grød i et serveringsglas med crumble ovenpå. Drys derefter lidt knust makron på. Derefter lidt flødeskum og evt. hakket chokolade og ribs. Gentag til glasset er fyldt.

Nu er man så klar til at gå tur, måske endda med hunden, i aftenluften, for at fremme fordøjelsen.

Middag for to

Hvor sunde er æbler og pærer?

Æbler er særdeles rige på mineraler fibre og vitaminer – navnlig C-vitamin.

Pærer er rige på A-C- og E-vitamin og indeholder også mange kostfibre.

Begge frugter har et højt vandindhold og er derfor fattige på kalorier.