s4d601

Drømmer du om at trække dig tilbage, før du når folkepensionsalderen? Så kan efterløn måske være aktuelt for dig. I takt med at pensionsalderes stiger, bliver efterløn aktuelt for fortsat flere. Men hvad er efterløn egentlig? Og hvem kan få efterløn. Her kan du læse alt, hvad du absolut skal vide om efterløn.

Par danser

Hvad er efterløn?

I Danmark har vi et velfærdssystem, som sikrer landets borgere i forskellige situationer, så der opretholdes en vis levestandard. Det finder blandt andet sted via økonomiske ydelser fra staten. Men det er også muligt selv at gøre ting for yderligere at sikre sig et godt og sikkert liv fra man er ganske ung til man træder ind i og udlever sit livs efterår. En ting man kan gøre er blandt andet at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet og gå på efterløn. Efterlønnen er ikke sikret af staten, men kræver, at du selv er medlem af en a-kasse og har betalt til efterlønsordningen i et bestemt antal år. Vil du gerne kunne trække dig tilbage, inden du når folkepensionsalderen, er det altså noget, du selv skal tage initiativ til.

Efterløn er med andre ord en slags tilbagetrækningsydelse, som man grundlæggende set skal opfylde tre krav for at gøre sig berettiget til. Du kan læse mere om disse tre krav i det følgende. 

Hvem kan få efterløn?

Som nævnt i det ovenstående, er efterløn ikke sikret af staten, men derimod noget, den enkelt har ansvar for at sikre sig, hvis man ønsker at trække sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet. Ønsker du dig muligheden for at gå på efterløn, er der som udgangspunkt tre krav du skal opfylde:

  1. Du skal have nået din personlige efterlønsalder
  2. Du skal have betalt til efterlønsordningen
  3. Du skal være medlem af en a-kasse

Hvad angår din personlige efterlønsalder, er det meget individuelt, hvornår det er muligt at gå på efterløn. Efterlønsalderen er afhængig af en række faktorer, men især er dit fødselsår gældende. Jo længere tid siden, det er, at du er blevet født, jo yndre skal du grundlæggende set være, før du kan gå på efterløn. Mange danskere er allerede medlemmer af en a-kasse, men er du ikke medlem, er det altså et krav, at du melder dig ind, hvis du ønsker muligheden for at gå på efterløn.

Glad kvinde

Vil du vide mere?

For mange kan muligheden for at gå på efterløn være kærkommen efter et langt og hårdt arbejdsliv og med en stigende pensionsalder, er der ikke noget, der tyder på, at denne tendens vil vende i den nærmeste fremtid. Derfor kan det også være rigtig aktuelt for mange at vide mere om mulighederne for efterløn. Det er ikke nogen hemmelighed, at der her har været tale om en temmelig overfladisk gennemgang, som forhåbentlig har givet et grundlæggende billede af, hvad efterløn er for en størrelse. Men der er meget mere info at finde og mange informationer, som ligeledes kan være både gode og nødvendige at kende til. Vil du vide mere om efterløn, kan du klikke på dette link og tilgå en hjemmeside, hvor du kan læse endnu flere informationer, end du har kunnet her.